İlk Radyomuz

 

Fotoğrafını gördüğünüz, her ne kadar bizim orijinal radyomuz olmasa da, bizim ilk radyomuz da aynı bu model radyoydu. Yani 1950 yılı 6 lambalı Philips BTR 340 A model. Biz kendi radyomuzu muhafaza edemedik, bozduk, kırdık ve çöpe attık. Ama saklayanlar saklamış işte. Hem de internette aynı bu model radyodan birden fazla gördüm. O zamanki fiyatı da muhtemelen 500-550 TL. arasıydı.

Şimdi size bu radyonun hikayesini anlatacağım. Hatırladığım kadarıyla rahmetlik annem (Allah rahmetiyle muamele eylesin) bu radyonun hikayesini bana aynen şöyle anlatmıştı:

Annem, babamın ikinci eşidir. Babamın ilk eşi bir kız çocuğu dünyaya getirdikten sonra ince hastalığa (tüberküloz) yakalanmış ve bu hastalıktan kurtulamayarak vefat etmiş. Annem babamın ne de olsa feriği olmuş oluyor. Malumunuz ferikler biraz daha el üstünde tutulur. Annem evde usanmasın diye yukarıda fotoğrafını gördüğünüz Philips marka lambalı radyoyu o zamanlar çarşı merkezinde ticaret yapan ve aynı zamanda akaryakıt istasyonu olan Kör Ömer lakaplı Ömer Yıldırım isimli esnaftan 500 lirasına satın almış. (yılı: 1954-1955  olabilir.)

O zamanlar, insanların tek eğlencesi sinema ve radyoydu.  

Radyonun içini de görmenizi sağlamak için arka kapağı açılmış bu resmi de paylaşmak istedim. Bu radyoyu, sahibi internette satılığa çıkarmış. Muhtemelen 6 lambalı olması gerekiyor. Lambaların yeni teknolojideki transistörün vazifesini gördüğünü biliyorsunuzdur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar